Ερευνητικό Έργο

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικά 24 κλινικά και πειραματικά πρωτόκολλα, χρηματοδοτούμενα ή μη, υποτροφίες και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Πιο αναλυτικά

  • Τρεις (3) Διδακτορικές Διατριβές και Είκοσι (20) Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες,
  • Τέσσερα (4) χρηματοδοτούμενα Ερευνητικά Προγράμματα μέσω του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου,
  • Οχτώ (8) κλινικά μη χρηματοδοτούμενα Ερευνητικά πρωτόκολλα,

Όλα τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα πραγματοποιούνται μέσω του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου.

Αναλυτικά:

1) Τέσσερα (4) χρηματοδοτούμενα Ερευνητικά Προγράμματα (2 ολοκληρωμένα). 

1. «Πρόληψη εμφάνισης ασθενειών του αναπνευστικού στην νεολαία- Δημιουργία αλλεργιολογικού «χάρτη» για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης».

Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. (ολοκληρώθηκε).

*Από το συγκεκριμένο χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο δημοσιεύτηκαν τρεις (3) εργασίες:
1η) Nikolaidis C, Katotomichelakis M, Nena E, Makris M, Tsakas M, Michopoulos I, Constantinidis TC, Danielides V. Seasonal variations of allergenic pollen in a Mediterranean region – Alexandroupolis, north-east Greece. Ann Agric Environ Med. 2015;22(4):685-9.

2η) KatotomichelakisM, Nikolaidis C, Makris M, Proimos E, Aggelides X, Constantinidis TC, Papadakis CE, Danielides V. Alternaria and Cladosporium calendar of Western Thrace: Relationship with allergic rhinitis symptoms. Laryngoscope. 2016 Feb;126(2):E51-6.

3η) KatotomichelakisM, Nikolaidis C, Makris M, Zhang N, Aggelides X, Constantinidis TC, Bachert C, Danielides V. The clinical significance of the pollen calendar of the Western Thrace/northeast Greece region in allergic rhinitis. Int Forum Allergy Rhinol. 2015 Dec;5(12):1156-63.

Συνοπτικά στους σκοπούς και στόχους του ερευνητικού προγράμματος περιλαμβάνονταν:

1ον) Η ανίχνευση των συγκεντρώσεων των εισπνεόμενων αερο-αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης-Έβρος (ακτίνα 100χλμ), η δημιουργία του αλλεργιολογικού «χάρτη» της ευρύτερης περιοχής μετά από συνδυασμό αεροβιολογικών και μετεωρολογικών δεδομένων με τη χρήση υπάρχοντος σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού (αλλεργικών φωλεών-volumetric samplers) που η Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική του Π.Γ.Ν.Α διαθέτει, και μετά κατάλληλη επεξεργασία των δειγμάτων με χρήση μικροσκοπίου.

2ον) Η δημιουργία προγνωστικών μοντέλων

2.«Προληπτικός έλεγχος για διερεύνηση της αλλεργικής ρινίτιδας στον πληθυσμό». Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Διδυμοτείχου (ολοκληρώθηκε).

*Από το συγκεκριμένο χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο προέκυψαν δυο δημοσιεύσεις:

1η Michael Katotomichelakis, et al. Allergic sensitization prevalence in a children and adolescent population of northeastern Greece region. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology [International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology 89 (2016) 33e37].

2η Michael Katotomichelakis, et al. Symptomatology Patterns in Children with Allergic Rhinitis. MEdical Science Monitor [Medical Science Monitor]

Συνοπτικά στους σκοπούς και στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται:
1ον) Ο έλεγχος του πληθυσμού της περιοχής του Διδυμοτείχου για τη διερεύνηση της συχνότητας και των επιπτώσεων της αλλεργικής ρινίτιδας. Η έγκαιρη ανίχνευση πιθανών ευαισθησιών σε αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας συμβάλλει στην βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων (χρόνιων ρινοκολπίτιδων, ρινικών πολυπόδων, βρογχικού άσθματος κλπ.), στην αποφυγή νοσηρότητας, στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, στην αποφυγή χαμένων εργατο-ωρών και φυσικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της περιοχής.
2ον) Η επιδημιολογική καταγραφή των σπουδαιότερων και συχνότερων υπεύθυνων αλλεργιογόνων για την πρόκληση αλλεργικής ρινίτιδας στον πληθυσμό της περιοχής.
3ον) Η επιδημιολογική καταγραφή των επιπτώσεων-συνεπειών- της αλλεργικής ρινίτιδας που προκαλείται από τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας στον πληθυσμό της περιοχής.
4ον) Η συνεργασία με την Νοσηλευτική σχολή τόσο σε θέματα εκπαίδευσης, όσο και επιστημονικής ενημέρωσης των φοιτητών.

3. Πειραματική μελέτη-Υποτροφία:

«Ο ρόλος των βιομεμβρανών στη χρόνια ρινοκολπίτιδα: ανάπτυξη μοντέλου χρόνιας ρινοκολπίτιδας σε πρόβατο». Το ερευνητικό πειραματικό πρόγραμμα αποτελεί υποτροφία που  χορηγήθηκε από την εταιρεία ELPEN Pharmaceutical company(σε εξελιξη). 

Συνοπτικά στους σκοπούς και στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται: 1) Η δημιουργία ζωικού πρότυπου χρόνιας ρινοκολπίτιδας σε ιγμόρειο προβάτου, 2) Η διερεύνηση του ρόλου των βιομεμβρανών στην φλεγμονώδη διαδικασία σε μοντέλο χρόνιας ρινοκολπίτιδας προβάτου, με τον προσδιορισμό φλεγμονωδών παραγόντων, 3) η εξακρίβωση και η ανίχνευση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ μυκήτων (ασπέργιλλος, μούχλα), βακτηρίων (σταφυλόκοκκος, αιμόφιλος της ινφλουέντζας) και ιών (ρινοιών) στη χρόνια ρινοκολπίτιδα και τέλος 4) η διερεύνηση της συστηματικής Τύπου Ι υπερευαισθησίας σε μύκητες σε αλλεργικά και μη αλλεργικά ζώα. Επίσης μελέτη χορήγησης φαρμάκων για την χρόνια ρινοκολπίτιδα.

4. «Η συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας στην ΩΡΛ ειδικότητα και ειδικότερα στην μετεκπαίδευση των νέων Ωτορινολαρυγγολόγων». Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου (σε εξέλιξη).Σκοπός του συγκεκριμένου ερευνητικού πρωτοκόλλου, το οποίο παρουσιάζει μετεκπαιδευτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί: α) Στην εφαρμογή και μελέτη σύγχρονων χειρουργικών μέσων, αλλά και τεχνικών σε όλο το φάσμα της ΩΡΛ ειδικότητας από καταξιωμένους Έλληνες και Ξένους Ωτορινολαρυγγολόγους και β) Στην δια βίου εκπαίδευση-μετεκπαίδευση των νέων Ωτορινολαρυγγολόγων σε νεότερες τεχνικές.

 

2) Διδακτορικές διατριβές: Τρεις (3) 

  1. «Η συμβολή των σύγχρονων μεθόδων λογοθεραπευτικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών με σχιστίες». (σε εξέλιξη) 
  2. «Συμβολή στη βελτίωση των λειτουργικων παραμέτρων της αποφρακτηρικής υπνικής άπνοιας μετα τη θεραπευτικη αντιμετωπιση της αλλεργικής ρινίτιδας με ρινικό εκνέφωμα υδροχλωρικής αζελαστίνης/προπυονικής φλουτικαζόνης».(σε εξέλιξη)
  3. «Η κλινική σημασία του αλλεργιολογικού χάρτη σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα». (σε εξέλιξη)

Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών

3) Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες: Είκοσι (20/ολοκληρωμένες)

  1. «Ποια η συμβολή των ατμοσφαιρικών σωματοδιακών ρύπων στην φλεγμονώδη διαδικασία σε ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα: βιβλιογραφική ανασκόπηση». (ολοκληρώθηκε)
    *Από την παραπάνω μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε μία (1) δημοσίευση στο περιοδικό της Πανελλήνιας ΩΡΛ Εταιρείας.
  2. «Διερεύνηση της συσχέτισης των συμπτωμάτων και των διαγνωστικών μεθόδων της αλλεργικής ρινίτιδας» (κλινική μελέτη) (ολοκληρώθηκε)
  3. «Συσχέτιση στοιχείων φλεγμονής σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα» (ολοκληρώθηκε) (κλινική μελέτη)
  4. «Χρόνια ρινοκολπίτιδα σε ασθενείς με κυστική ίνωση (CF-related CRS): βιβλιογραφική ανασκόπηση» (ολοκληρώθηκε)
  5. «Ο ρόλος των μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, μύκητες) στην χρόνια ρινοκολπίτιδα: βιβλιογραφική ανασκόπηση» (ολοκληρώθηκε)
  6. «Αυτόματη ρινόρροια ΕΝΥ: ανασκόπηση βιβλιογραφίας και παρουσίαση περιστατικών». (ολοκληρώθηκε)
    *Από την παραπάνω μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία βρίσκεται υπό κρίση μία (1) δημοσίευση σε περιοδικό με κριτές.
  7. «Επιδημιολογική μελέτη αδενοκαρκινώματος και καρκινώματος εκ πλακωδών κυττάρων ρινός και παραρρινίων κοιλοτήτων». (ολοκληρώθηκε)
  8. «Ο ρόλος της βιταμίνης D στον ορό σε παθήσεις της ρινός (αλλεργική ρινίτιδα, χρόνια ρινοκολπίτιδα)». (ολοκληρώθηκε)
  9. «Ανατομικές παραλλαγές του πλάγιου ρινικού τοιχώματος σε ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα (μελέτη στηριζόμενη στην αξονική τομογραφία)» (ολοκληρώθηκε).
  10. «Χρόνια ρινοκολπίτιδα και γενετικοί παράγοντες» (ολοκληρώθηκε).
  11. «Ποιοι οι βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται στην διάκριση των ενδοτύπων της χρόνιας ρινοκολπίτιδας και η προγνωστική τους αξία: Βιβλιογραφική ανασκόπηση». (ολοκληρώθηκε)
    *Από την παραπάνω μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε μία (1) δημοσίευση στο περιοδικό της Πανελλήνιας ΩΡΛ Εταιρείας.
  12. «Χρόνια ρινοκολπίτιδα και ανοσοανεπάρκειες. Ο ρόλος των δυσλειτουργιών των αμυντικών μηχανισμών του ρινικού βλεννογόνου» (ολοκληρώθηκε).
  13. «Ανατομικές παραλλαγές του πλάγιου ρινικού τοιχώματος σε φυσιολογικά άτομα: Αναδρομική μελέτη αξονικής τομογραφίας» (ολοκληρώθηκε)
  14. «Διαταραχές του ύπνου και της συμπεριφοράς σε παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα» (ολοκληρώθηκε)
  15. «O ρόλος του σταφυλοκόκκου στη μυκητιασική ρινοκολπίτιδα: βιβλιογραφική ανασκόπηση» (ολοκληρώθηκε).
    *Από την παραπάνω μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε μία (1) δημοσίευση στο περιοδικό της Πανελλήνιας ΩΡΛ Εταιρείας.
  16. «Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος και η αλλαγή στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Βιβλιογραφική ανασκόπηση». (ολοκληρώθηκε).
  17. «Πειραματικά Μοντέλα ζώων στη χρόνια ρινοκολπίτιδα» (ολοκληρώθηκε).
  18. «Η χρησιμότητα των αλλεργιολογικών χαρτών στην αντιμετώπιση ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα: Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας» (ολοκληρώθηκε).
  19. «Η συσχέτιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) με τη χρόνια ρινοκολπίτιδα» (ολοκληρώθηκε).
  20. «Νεότεροι τρόποι χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών από τη μύτη: ρινικά σκευάσματα» (ολοκληρώθηκε).

 

4) Κλινικά μη χρηματοδοτούμενα πρωτόκολλα: 

  1. «Μελέτη της οσφρητικής λειτουργίας ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση και της μεταβολής της οσφρητικής ικανότητας ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου V πριν και μετά την έναρξη υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας σε συσχέτιση με βιοχημικές παραμέτρους».
  2. «Φαινοτυπικός καθορισμός των ασθενών με χρόνια ρινοκολπίτιδα και αλλεργική ρινίτιδα και συγκριτική μελέτη της προγνωστικής αξίας διαγνωστικών μεθόδων» 
  3. «Διερεύνηση της κλινικής αποτελεσματικότητας της εφαρμογής υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα» (ολοκληρώθηκε).
    *Από την παραπάνω κλινική μελέτη δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα δύο (2) εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές.
  4. «Η διερεύνηση της κλινικής εφαρμογής και σημασίας του αλλεργιολογικού χάρτη στον πληθυσμό της Θράκης, με έμφαση στον νεανικό πληθυσμό» (ολοκληρώθηκε).
    *Από την παραπάνω κλινική μελέτη δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα τρεις (3) εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές.
  5. «Διερεύνηση της εγκυρότητας και αξιοπιστίας ερωτηματολογίων για την ποιότητα ζωής των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα (RQLQ, mini-RQLQ), άσθμα (Rhinastma questionnaire) και αποφρακτικού τύπου υπνική άπνοια (STOP questionnaire)» 
  6. «Διερεύνηση και φαινοτυπικός καθορισμός της τοπικής αλλεργικής ρινίτιδας-Local Allergic Rhinitis-στον πληθυσμό με διερεύνηση της κλινικής της σημασίας» Επιστημονικά Υπεύθυνος: κ. Μιχάλης Κατωτομιχελάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΩΡΛ ΔΠΘ.
  7. «Καθορισμός φυσιολογικών τιμών για την ακουστική ρινομετρία και διερεύνηση της κλινικής εφαρμογής της μεθόδου σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, σκολίωση ρινικού διάφραγματος και παιδία με υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων» Επιστημονικά Υπεύθυνος: κ. Μιχάλης Κατωτομιχελάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΩΡΛ ΔΠΘ.
  8. «Διερεύνηση της κλινικής εφαρμογής της ακουστικής φαρυγγομετρίας σε ασθενείς με ροχαλητό και αποφρακτική υπνική απνοια κατά τον ύπνο»
    Επιστημονικά Υπεύθυνος: κ. Μιχάλης Κατωτομιχελάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΩΡΛ ΔΠΘ.

5) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Department of Otorhinolaryngology (University of Ghent)

University Clinic Ghent-Upper Airways Research Lab

 

6) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ

    1. Συμμετοχή σε τριμελή συμβουλευτική επιτροπή διδακτορικης διατριβής σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Καθ. κ. Ι. Μπιζάκης).
    2. Συμμετοχή στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή διδακτορικης διατριβής σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Καθ. κ. Ι. Κωνσταντινίδης).
    3. Συμμετοχή στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή διδακτορικης διατριβής σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Καθ. κ. Ι. Καστανιουδάκης).

7) Ερευνητικές Διπλωματικές εργασίες τελειόφοιτων φοιτητών Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ: (4)

1 «Ο ρόλος των φλεγμονωδών κυττάρων (εωσινοφίλων, ουδετεροφίλων) στην χρόνια ρινοκολπίτιδα χωρίς την παρουσία πολυπόδων» (ολοκληρώθηκε).
2. «Ποια τα χαρακτηριστικά του ανασυσταθέντος ρινικού βλεννογόνου στην χρόνια ρινοκολπίτιδα χωρίς την παρουσία πολυπόδων» (ολοκληρώθηκε).
3. «Ο ανασυσταθείς ρινικός βλεννογόνος στην χρόνια ρινοκολπίτιδα με παρουσία πολυπόδων» (ολοκληρώθηκε).
4. «Ο ρόλος των φλεγμονωδών κυττάρων (εωσινοφίλων, ουδετεροφίλων) στην χρόνια ρινοκολπίτιδα με παρουσία πολυπόδων» (ολοκληρώθηκε).