Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική
Γνωστικό αντικείμενο
Η Πανεπιστημιακή Ωτορινολαρυγγολογική (ΩΡΛ) Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε με το π.δ. 459/87 (ΦΕΚ 215/08.12.1987) και βρίσκεται εγκατεστημένη στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Υ4α/29261/03 ΦΕΚ 750/11.06.2003). Η Κλινική εντάσσεται στον Χειρουργικό Τομέα του Δ.Π.Θ. (αριθ. Β1/119259/07.12.2004). Η Κλινική εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και κλινικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της Ωτορινολαρυγγολογίας.
Σκοπός
Α. Η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική έχει ως σκοπό:
- Την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Ιατρικής, καθώς και άλλων Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Ωτορινολαρυγγολογίας.
- Την παροχή κλινικών υπηρεσιών τριτοβάθμιας περίθαλψης σε ασθενείς με ωτορινολαρυγγολογικής παθήσεις και προβλήματα στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου, σε επίπεδο επειγόντων περιστατικών, καθώς και χειρουργικά με την πραγματοποίηση επεμβάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της ΩΡΛ ειδικότητας.
- Την ειδίκευση ιατρών, νοσηλευτών καθώς και των άλλων λειτουργών των κλάδων υγείας και τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση αυτών.
- Την εκτέλεση κλινικών, πειραματικών και ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη μελέτη και εν γένει την παραγωγή νέας γνώσης σχετικά με την παθογένεια-παθοφυσιολογία, πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων και αναζήτηση νέων τεχνικών και θεραπευτικών μεθόδων.
- Τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλες κλινικές και εργαστήρια, επιστημονικές εταιρείες, με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, την συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για την πραγματοποίηση ερευνών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και γενικώς δραστηριοτήτων συναφών με τα επιστημονικά αντικείμενα της κλινικής.
- Την οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξεων, ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού της Κλινικής, των υπολοίπων κλινικών του νοσοκομείου και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
- Την εξυπηρέτηση των διαφόρων κοινωνικών αναγκών, όταν και όποτε ζητείται συγκεκριμένη συνδρομή στα θέματα με τα οποία ασχολείται η Κλινική.
Β. Το έργο της κλινικής διακρίνεται σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό.
Β1. Το εκπαιδευτικό έργο περιλαμβάνει:
α) Την εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής που επιτελείται από το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Δ.Π.Θ. και είναι θεωρητική και πρακτική, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.
β) Την εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών για την απόκτηση της ειδικότητας στην Ωτορινολαρυγγολογία και τη μετεκπαίδευση ειδικών και ειδικευομένων ιατρών στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, καθώς και την εκπαίδευση άλλων λειτουργών υγείας. Η εκπαίδευση διακρίνεται σε πρακτική και θεωρητική. Η πρακτική αποσκοπεί στην απόκτηση πείρας στη διαγνωστική και θεραπευτική αγωγή. Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει κλινικά και θεωρητικά μαθήματα, διαλέξεις από μέλη ΔΕΠ και προσκεκλημένους ομιλητές, συζητήσεις ενδιαφερουσών περιπτώσεων, κλινικο-παθολογικές συζητήσεις, βιβλιογραφική ενημέρωση, και εκπαιδευτικά συνέδρια, στρογγυλές τράπεζες και σεμινάρια.
γ) Την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών ή άλλων επιστημονικών εργασιών μετά από απόφαση της Ιατρικής Σχολής.
δ) Την εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου και άλλων νοσοκομείων.
ε) Την μεταπτυχιακή εκπαίδευση, με την διεξαγωγή Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.). Παράλληλα την συμμετοχή των ιατρών της Κλινικής σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, συμπόσια, χειρουργικά σεμινάρια, δημοσιεύσεις εργασιών σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και παραγωγή βασικής και κλινικής έρευνας.
Β2. Το ερευνητικό έργο της κλινικής περιλαμβάνει την εκτέλεση και δημοσίευση εφαρμοσμένων κλινικών και πειραματικών μελετών αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα μέλη ΔΕΠ ή ερευνητές καθώς και προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και πρωτότυπων διδακτορικών διατριβών. Ερευνητικό έργο που αποτελεί αντικείμενο της Κλινικής γίνεται με την επίβλεψη του διευθυντή.
Β3. Το κλινικό έργο περιλαμβάνει την κλινική διάγνωση, την παρακλινική διερεύνηση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και τη συνολική φροντίδα-περίθαλψη των ασθενών. Τα μέλη ΔΕΠ και οι λοιποί ιατροί της Κλινικής, επισκέπτονται τους ασθενείς για ενημέρωση, συμπλήρωση, αλλαγή ή διακοπή νοσηλείας, ή παραγγελία για εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις. Στις επισκέψεις αυτές, συζητούνται διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα ενδιαφερουσών περιπτώσεων. Οι υπηρεσίες είναι διαγνωστικές και θεραπευτικές (χειρουργικές ή συντηρητικές), καλύπτοντας όλο το εύρος της Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου με σύγχρονα μέσα και τεχνικές. Όλοι οι διαγνωστικοί και θεραπευτικοί χειρισμοί και αποφάσεις θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της επιστήμης και να αποτελούν εφαρμογή αποδεδειγμένων ή διεθνώς παραδεκτών πρακτικών.